Željka Horvat Čeč

Željka Horvat Čeč

Autor

Željka Horvat Čeč

Željka Horvat Čeč (Čakovec, 1986.) objavila je zbirku pjesama Moramo postati konkretni (V.B.Z., 2015.) i knjigu proze 4 brave (V.B.Z., 2016.).

Uvrštena je u antologiju mladih pjesnika regije Meko tkivo, te u Le fantôme de la libertéFantom slobode, panoramu hrvatskih autora na francuskom jeziku.

Članica je pjesničkog međunarodnog projekta Versopolis. Dobitnica je nagrade Ulaznica 2013. godine, za poeziju, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski.

Živi u Rijeci gdje organizira književne tribine Pisac i građanin.

Žena, majka, antifašistkinja, navija za Arsenal, Rijeku i Greenbay Packerse, a voli i otići barkom u ribolov.

★★★★★

Strogo mirovanje

Zbirka poezije Željke Horvat Čeč „Strogo mirovanje“ i nije tako mirna u svojem mikrosvijetu, ali jest u makrosvijetu. Jer je cirkularna, kao jedan od njezinih motiva, otok. Tri tematska grozda, ljubav, otok i bolest prepliću se i oslanjaju jedan o drugoga i kao kakva kompozicija u tom kolu po ciklusima zbirke mijenjaju kolovođu, e da bi na koncu, nije teško pretpostaviti, sve došlo na manje-više isto. A život je ono u međuvremenu, daj đir biciklom oko zgrade / tako zvuči taj moj život.

Poezija Željke Horvat Čeč vidi ljubav i bolest, dodajmo i konzumerizam, kao svakodnevicu.Autorica se drži običnog leksika, daleko od svakog očuđenja, što je ne priječi da slaže stihove koji će iznenaditi i prodrijeti, povezati udaljeno, kao u pjesmi o bakinom umiranju: rekla je prije zadnjeg smijeha parkirana na krevetu / iznad kojeg se njiše trokut, gdje trokut jasno asocira na kvar stroja, to jest bića.Egzistencijalna nesigurnost jedan je od atributa ovog poetskog subjekta, jer ljubav kao uporište uglavnom ima rok trajanja, dok prisutnost bolesti u čovjeku samo raste, dok ga ne preraste. No, mi smo u fazi prije, onoj koja iz nesigurnosti izvlači pjesme.

Kruno Lokotar

Strogo mirovanje
Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.
Please follow and like us: