Vladimir Arsenić

Vladimir Arsenić

Autor

Vladimir Arsenić

Vladimir Arsenić je rođen u Beogradu 1972. godine. Opću književnost s teorijom književnosti diplomirao u Beogradu 1997. godine, a magistrirao komparativnu književnost na Telavivskom fakultetu 2005. godine tezom o Danilu Kišu. Redovni je suradnik internet portala versopolis.com i booksa.hr.

Tekstove objavljivao za Danas, e-novine.com, xxzmagazin.com, Beton, Quorum, Polja, Fokalizator, Peščanik, proletter.me. Bio mentor na projektu Criticize this! Sa Srđanom Srdićem, od 2014. godine vodi Radionicu kreativnog pisanja Hila u Knjigodromu, Topolska 18, Beograd. Stalni je suradnik susreta Cum grano salis u Tuzli, festivala Literitorija u Podgorici i Festivala europske kratke priče u Zagrebu. Bio je član redakcije ulcinjskog časopisa Plima, a sada je član redakcije časopisa Fokalizator. Sa Rolandom Orčikom uredio je Antologiju mlađe srpske književnosti na mađarskom.

Prevodi sa engleskog i hebrejskog, a dio njegovih tekstova dostupan je na engleskom, albanskom i slovenskom jeziku. 2019. godine objavio knjigu izabranih tekstova o crnogorskoj književnosti Etike pripovedanja (Podgorica: Fokalizator).

Sa prijateljima uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu i već 12 godina vodi istoimeni regionalni književni natječaj. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao zajedno sa Srđanom Srdićem.

Član je PEN BiH. Podržava Tottenham Hotspur FC.

★★★★★

Arbitri i modeli

Knjigama Borisa Postnikova Postjugoslavenska književnost i Saše Ćirića Ne uzimaj me u usta Sandorf je već uspostavio seriju objavljenih zbirki književnih kritika. Knjiga Vladimira Arsenića Arbitri i modeli nastavak je te serije, za razdoblje koje ne pokrivaju prethodne dvije knjige.
Vladimira Arsenića nije potrebno posebno predstavljati nikome tko iole prati književno polje. Taj vrijedni vojvođanski književni kritičar, pisac i urednik, svojim dosadašnjim radom ostavio je snažan utjecaj ne samo u hrvatskom, na koje se odnose kritike u ovoj knjizi, već i u čitavom postjugoslavenskom književnom polju.

‘Nikada nisam želeo da budem kritičar, posebno ne kada sam završio studije. Nekako se sve desilo spontano, igrom slučaja, gomilom srećnih okolnosti. Pre nego što sam objavio prvi tekst već je postojao Beton i klima u kritici se menjala, sporo ali sigurno. Nisam, dakle, došao niotkuda, niti sam napravio bilo kakav revolucionarni, kopernikanski zaokret. Ono što me učinilo važnim jeste trajanje i upornost. To istovremeno opterećuje i obavezuje. Ali shvatam da bez toga nema ničeg. Sve što na Balkanu traje manje-više nepromenjeno duže od pet godina veliki je poduhvat. Ovde su stvari kratkoročne, a i pamćenje nam je takvo. Samo je taština ogromna. Nje se treba lišavati.’

Arbitri i modeli
Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: