Vikend na Vrisku: emigrantske priče, suvremena europska poezija i najiščekivaniji domaći romani

Vikend na 15. Vrisku donosi projekciju hit-filma, dva programa za najmlađe, čak jedanaest večernjih književnih programa te dodjelu nagrade za književnost na društvenim mrežama!

U petak, 16. rujna dan započinjemo „Vrisak Juniorom“ u Dječjoj kući, na kojem Ivana Žderić s Milom Elegović razgovara o slikovnici Zašto ptice pjevaju (Profil, 2022.). Pisana u stihu, ova slikovnica slavi radost življenja, ljubav i poštovanje prema prirodi.

Na programu „Vrisak Cinema“ u 18 sati u Art-kinu predstavljamo film „Ljeto kada sam naučila letjeti“ redatelja Radivoja Andrića, koji je osvojio srca malih i velikih u kinima diljem regije. Film prati jedno hvarsko ljeto dvanaestogodišnje Sofije i njenu nezaboravnu avanturu.

Književne promocije, razgovori i paneli u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti započinju također u 18 sati „Emigrantskim pričama“, na kojim Ena Katarina Haler sa Srđanom Gavrilovićem razgovara o knjizi priča Nemoj ići u Anderlecht (V.B.Z., 2022.) te Zoranom Žmirićem o romanu Hotel Wartburg (Fraktura, 2022.). Emigrantske priče nastavljamo u 21 sat razgovorom Davora Mandića i Roberta Međurečana o Međurečanovom romanu Domovina to go (Sandorf, 2022.).

Sve ove knjige na različite načine, iz perspektive drugačijih pripovjedača i drugih država, promatraju poziciju emigranta, pišu o onome što nova zemlja pojedincu donosi, a što on odnosi iz države koju ostavlja iza sebe.

U 19 sati „U fokusu“ predstavljamo književnika Karla Rühmanna, kojeg domaća publika najbolje poznaje po romanu Pikule ciglene boje (V.B.Z., 2020.). Na ovogodišnjem Vrisku Rühmann u razgovoru s Nikolom Petkovićem predstavlja svoj novu knjigu Heroj (V.B.Z., 2022.), švicarski roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji u prijevodu Dalibora Jolera.

Na programu „Knjiga ispod čekića“ u 20 sati promoviramo novi romani Ivice Ivaniševića Kao pakao (V.B.Z., 2022.). O čovjeku koji je nezadovoljan tretmanom u raju, Ivanišević razgovara s Dunjom Matić.

Posljednji ovogodišnji program „Vrisak Junior“ održat će se u subotu, 17. rujna u 11 sati u Dječjoj kući u art-kvart „Benčić“. Marko Pogačar predstavit će svoju slikovnicu Prva detektivska agencija za praćenje ptica (Oaza Book, 2021.) i osebujan život jedne posebne detektivke, sijamske mačke Milice.

S Pogačarom se družimo i u 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, gdje s Damirom Šodanom razgovara o zbrci Ima li pjesnika u Monte Carlu: Antologija suvremene europske poezije (Hrvatski P.E.N. centar, 2022.). „Antologija suvremenog europskog pjesništva“ Damira Šodana uzela si je u zadatak predstaviti svu raznolikost europske poezije početkom 21. stoljeća, a koja se itekako dobro sjeća 20. stoljeća, svih raznolikih poetičkih previranja, političkih prevrata i individualnih preispitivanja.

Program „Knjiga ispod čekića“ u 19:00 donosi razgovor o novom romana Vuka Perišića, a u 20 pretpremijeru novog romana Roberta Perišića. U romanu „Signali i svjetionici“ (Fraktura, 2022.), Vuk Perišić pripovijeda priču o jednom običnom, tzv. malom čovjeku, o njegovoj sudbini koja se sasvim slučajno ispreplela s onom Josipa Broza, o introvertu zaljubljenom u vlakove. Razgovor vodi urednik Seid Serdarević.    

Marko Pogačar u razgovoru s Robertom Perišićem, otkrit će nam više o dugoiščekivanom romanu „Brod za Issu“, koji uskoro izlazi u izdanju Sandorfa.

Udruga Kultipraktik i ove je godine raspisala natječaj za dodjelu Nagrade „Post scriptum“ za književnost na društvenim mrežama. U finale je ušlo šest autora i autorica, a pobjednika ili pobjednicu proglasit će Kruno Lokotar i Vanda Petanjek u 21 sat na Vrisku!

Posljednjeg dana 15. Vriska, u nedjelju, 18. rujna u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti predstavljamo knjige četvero sjajnih domaćih autorica i autora.

U 18:00 „U fokusu“ Edo Popović predstavlja roman Kako sam brojio ružičaste robote (OceanMore, 2021.), knjigu koja prati šezdesetogodišnjaka koji nakon obiteljskog i profesionalnog sloma i teške bolesti bespoštedno preispituje svoj dotadašnji život. 

U 19:00 „ispod čekića“ dolazi nam novi roman Olje Savičević Ivančević Ljeta s Marijom (Fraktura, 2022.), u kojem je autorica ispisala suptilnu posvetu i snažan krik žena, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, koje su bolji dio naših porodica i života. Marko Pogačar moderira razgovore o oba romana.

U 20:00 urednik Seid Serdarević i autorica Marija Andrijašević predstavljaju roman koji je osvojio ovogodišnju Književnu nagradu tportala za najbolji roman. Zemlja bez sutona (Fraktura, 2021.) intiman je prikaz Dalmatinske zagore, odnosa oca i kćeri, a život sa stranica knjige šiba doživljaje i osjećaje guste i miomirisne kao što je i dalmatinska vegetacija.

15. Vrisak zatvaramo razgovorom o knjizi Trg slobode Nenada Rizvanovića (Multimedijalni institut i Savez bošnjačkih asocijacija Hrvatske, 2022.). O knjizi koju možemo čitati kao ljubavno pismo rodnom Osijeku, autor razgovara s Tomislavom Brlekom.

Ulaz na sve programe je slobodan, a nakon večernjih programa, svake večeri Vrisak seli na druženje u kultni riječki Book caffe Dnevni Boravak.

Provedite vikend uz najbolju književnu feštu!


Image
Image
Please follow and like us: