Uvodnik

Trinaesti Vrisak na svaki je način specijalan. Održava se u doba korone, koja na neki način redefinira naš odnos prema svemu pa i prema knjizi i književnim festivalima, ne u proljeće, kao obično, nego tijekom babljeg ljeta, i to na novoj lokaciji, koja se dosad nije koristila za takve priredbe, a u budućnosti bi mogla postati važan riječki kulturni punkt.

Poseban je već i po tome što smo program slagali tri puta. Prvi put, za uobičajeni termin u svibnju, u programu je bilo desetak renomiranih europskih autora, bile su kupljene avionske karte, rezervirani hoteli, a onda smo bili primorani sve otkazati, kao i toliki drugi festivali. Zatim smo ponovo sve dogovorili, za termin u rujnu, i većina europskih gostiju ponovo je potvrdila dolazak, neki isti oni iz svibnja, a i neki novi; ponovo smo kupovali avionske karte da bi prije desetak dana, kad su se pogoršale naše korona brojke, ponovo mnogi otkazali svoj dolazak.

Ali nismo odustali, od europskih autora, koji unatoč dobroj volji nisu mogli doći u Rijeku, dogovorili smo snimanja video intervjua koje ćemo emitirati u posebnom programu u Book caffeuDnevni boravak, a s obzirom na to da su svi oni na festivalu trebali razgovarati i o glavnoj temi – „Književnost u doba katastrofe“ – napisali su i tekstove koji će biti objavljeni u hrvatskim medijima i festivalskim publikacijama. Program smo ponovo presložili i, uvjereni smo, složili književnu reprezentaciju koja će zadovoljiti sve istinske ljubitelje dobre knjige. Naglasak je na domaćim piscima i piscima iz regije. Tako iz Makedonije dolaze Rumena Bužarovska i Lidija Dimkovska, obje s već zavidnom europskom spisateljskom reputacijom; iz Srbije dolazi Saša Ilić, ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade (za knjigu koja je izazvala velike polemike u Srbiji jer govori o zločinama nad Muslimanima i Hrvatima, a važan dio romana događa se u Rijeci); iz Bosne i Hercegovine dolaze dobitnica Europske nagrade za književnost Tanja Stupar Trifunović i Almin Kaplan, pisac čije su zadnje prozne knjige zadobile veliku pozornost i pohvale kritike na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Na Vrisak dolazi i ugledni švicarski pisac Karl Rühmann, koji je dio života proveo u Jugoslaviji, i predstavit će autobiografski intoniran roman „Pikule ciglene boje“, za koji je dobio Nagradu grada Züricha.

Tu su naravno i nove knjige renomiranih hrvatskih pisaca: Marka Tomaša, Ivice Prtenjače, Olje Savičević Ivančević, Monike Herceg, Marine Šur Puhlovski, Tomislava Čadeža, Damira Zlatara Freya… Bit će predstavljena i netom objavljena biografija Arsena Dedića „Čovjek kao on“ autora Zlatka Galla, a posebno bih istaknuo i premijerno predstavljanje novog romana Vlade Simcicha Vave, za koje sam siguran da će izazvati veliku pozornost riječke publike.

Festival će se ove godine otvoriti dodjelom V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman (koja se već treću godinu zaredom dodjeljuje u Rijeci) u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, ali najveći dio programa održat će se u novom riječkom kulturnom središtu – hali Exportdrva, te u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac. I na kraju, ovogodišnji festival posvetili smo uspomeni na Bekima Sejranovića, našeg prijatelja i jednog od najvažnijih hrvatskih pisaca u zadnja dva desetljeća. Uoči službenog otvorenja festivala, u svojevrsnoj uvertiri, u subotu 12. rujna u Morskom prascu, Bekima će se u neformalnoj atmosferi prisjetiti njegovi prijatelji, a festival će se zatvoriti predstavljanjem upravo objavljenih Sabranih djela Bekima Sejranovića. U sklopu tog programa bit će ekskluzivno prikazan i video koji je Bekim Sejranović snimio neposredno prije smrti, a na kojem čita svoju zadnju objavljenu priču „Miss Misery na otoku Susku“.  

Drago Glamuzina, umjetnički direktor Festivala

Please follow and like us: