Image

U FOKUSU

Kao i prethodnih godina, u programu „U fokusu“ u prostoru Exportdrva festival predstavlja recentnu prozu i publicistiku suvremenih domaćih književnika, koja je već privukla veliko zanimanje i kritičara i čitatelja.

U ponedjeljak, 13. rujna u 18:00 sati Rajko Grlić i Nikola Petković razgovaraju o knjizi „Sjećanja i neobjavljene priče“ Eve Grlić, istovremeno osobnom dnevniku i potresnim memoarima, ali i dnevniku jednog specifičnog i nama bliskog prostora i vremena, dok u 20:00 Vedrana Rudan s Ivanom Bodrožić razgovara o svojoj novoj, nemilosrdnoj zbirci kolumni „Puding od vanilije“.

U utorak, 14. rujna u 21:00 Saša Ilić i Ivana Bodrožić predstavljaju jedan od najhvaljenijih i najčitanijih domaćih romana objavljenih u 2020. godini: knjiga „Sinovi, kćeri“ Ivane Bodrožić donosi priču o zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz perspektivu sina, kćeri i majke.

Četvrtog dana festivala, 15. rujna program „U fokusu“ donosi promociju knjige Velida Đekića „Zvali su me industrijska“, na kojoj autor u 19:00 sa Zoranom Žmirićem razgovara o prvoj knjizi napisanoj o nekoj riječkoj ulici, dok u 20:00 Marko Pogačar i Tatjana Gromača predstavljaju novu Gromačinu knjigu „Početnica za luđake“, eksperimentalnu i refleksivnu prozu.

U četvrtak, 16. rujna Vrisak donosi čak četiri promocije domaćih autora – u 19:00 Zoran Žmirić razgovara s Romanom Simićem o njegovu prvom romanu za mlade pod nazivom „Iva, do Mjeseca i natrag“, u 20:00 Zoran Ferić zajedno s Dragom Glamuzinom predstavlja novi dekameronovski Glamuzinin roman „Drugi zakon termodinamike“, a u 21:00 Kruno Lokotar i Marko Pogačar razgovaraju o tri naslova produktivnog Pogačara: riječ je o knjigama „Knjiga praznika“, „Korov, ili protiv književnosti“ i „Latinoamericana ili 1000 riječi španjolskog“. Četvrtak zatvara promocija nove knjige našeg poznatog glazbenika Dubravka Ivaniša – Rippera. U proznom prvijencu „45“, Ivaniš kroz 45 pitanja i odgovora čitatelja vodi kroz intimu benda Pips, Chips & Videclips, u čemu će mu na promociji pomoći urednik Andrija Škare.

Petak, 17. rujna rezerviran je za promociju nove knjige Borivoja Radakovića, koji s Dragom Glamuzinom razgovara u 19:00. „Ne plači, dušo“ sadrži deset priča i jedan poetsko-prozni fragment – koji funkcionira kao svojevrsni epilog – o našem svakidašnjem, običnom ludilu, što ponekad doseže strašne proporcije i posljedice.

Festivalski vikend donosi šest promocija programa „U fokusu“: u subotu u 18:00 Nikola Petković s Vladimirom Arsenićem razgovara o knjizi kritika i tekstova o postjugoslavenskoj književnosti „Arbitri i modeli“, u 19:00 Enver Krivac predstavlja knjige Zorana Žmirića „Kaleidoskop“, „Pacijent iz sobe 19“ i „Vožnja unatrag“, dok u 20:00 Drago Glamuzina i Zoran Ferić razgovaraju o novom Ferićevu romanu „Putujuće kazalište“, obimnoj i kompleksnoj obiteljskoj sagi.

Zadnjeg dana 14. Vriska, u nedjelju, 19. rujna u 19:00 Ena Katarina Haler razgovara s Ivicom Đikićem o njegovoj knjizi „Štapići za pričanje“, koja donosi sedam priča natopljenih pitanjima o zlu i njegovu izvoru, o mračnim dubinama ljudske duše, dok u 20:00 Davor Mandić i Frida Šarar predstavljaju Fridinu knjigu „Ženo pokrij tu dušu“ – kratki tvitovi istodobno su poetski zapisi i aforizmi, dok se duži zapisi u knjizi čitaju kao kratke priče. Program „U fokusu“ završava predstavljanjem novog romana „Sami“ Marinka Koščeca, koji je Vladimir Arsenić nazvao „prvim romanom pandemije“.