Tea Tulić

Autor

Tea Tulić

Tea Tulić rođena je u Rijeci 1978.
Prozu je objavljivala u raznim domaćim i inozemnim književnim časopisima, uključujući i McSweeney’s iz San Francisca. Godine 2011. osvojila je nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina – proznu knjigu Kosa posvuda koju je Ministarstvo kulture RH nagradilo kao jedno od najboljih romanesknih ostvarenja u 2011. Ta knjiga također je objavljena u Srbiji, Italiji, Makedoniji i Velikoj Britaniji. Engleski prijevod te knjige našao se u polufinalima za European Bank for Reconstruction and Development literature prize 2018. i Warwick prize for woman in translation 2018.
Članica je žirija međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae te neformalne riječke književne skupine RiLit . Godine 2014. u suradnji s Enverom Krivcem i glazbenim kolektivom Japanski premijeri, objavila je spoken word album „Albumče“. Godine 2017. objavila je knjigu poetske proze Maksimum jata koja je bila u širem izboru za nagradu tportala 2018.

★★★★★

STRVINARI STAROG SVIJETA

Kratki roman Tee Tulić Strvinari starog svijeta pripovijeda kći o ocu, a u priči se povremeno dotakne i onostranih Volge i Buge, mrtvih žena koje još žive u njihovu sjećanju i koje ih navigaju.

Melankoličnu priču o odrastanju uz oca koji od frajera pritisnuta životom postaje – kako mu kopni volja uslijed razočaranja u svijet i vrlinu – tek sjena prijašnjeg bića. Priča je bajkovita i ponekad trpko, sjetna raspoloženja smjenjuju se s komičnim situacija uz prodore naturalizma i simbolizma.

Otac i kći uspostavljaju nježan i brižan odnos udaljujući se iz stana do tjeskobe nakrcanog uspomenama i predmetima – zato kći sanjareći gradi beskonačnu kuću u kući – od svojih trauma starih i novih, od grada i ljudi. Osamljuju se na brodici Kaljinki, okruženi morem, ribama i pticama, gdje je sve jasnije i čišće, pa i okrutnost. Ali otac počinje halucinirati, a ispod njegova vrata pomalja se sazviježđe crvenih točkica. Morat će u bolnicu, stižu ga godine, stiglo je vrijeme za promjene…

Ovo je roman za meko rastajanje s ocem i otisnuće na pučinu života bez broda i ikoga svoga. Zaplovite ovim rečenicama, stići ćete do čitateljskog užitka!

Kruno Lokotar

Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: