Srijeda i četvrtak na Vrisku – bogat književni program i jedna dugo iščekivana književna pretpremijera

📍Srijedu ćemo započeti s programom Vrisak Junior na kojem će Marijana Križanović u 11 sati u Dječjoj kući održati zabavno predstavljanje svoje edukativne slikovnice „Ovca koja je bila svoja“, a razgovor će moderirati Iva Marčelja.

📍U podne pjesnici odlaze u školu, točnije u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Marko Tomaš i Senko Karuza nastupit će na Vriskovu programu Brusilica za srednjoškolce te pokušati približiti poeziju srednjoškolcima. 

📍Večernji program u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti započet ćemo u 18 sati predstavljanjem prvog riječkog strip-almanaha „IracionaList“ na kojem će sudjelovati Damir Steinfl i Damir Stojnić. U 19 sati književnica Marina Šur Puhlovski razgovarat će s Dunjom Matić o svom novom romanu „Virus, potres, brak“, romaneskna studija o 45 godina jednog braka i njegova propadanja. 

📍Istovremeno s  tom promocijom, u 19:30 održat ćemo program Razgovori s povodom na 1. katu MMSU-a, u Jaslicama, a prva će tema razgovora biti „Strah od pamćenja“ potaknuta objavom istoimene knjige autorice dr. sc. Natke Badurine. Uz autoricu u razgovoru sudjeluju: dr.sc. Tea Perinčić, Melita Sciucca, dr.sc. Vjeran Pavlaković, dr.sc. Ivan Jeličić i Miha Kosovel

📍U 20 sati poznati francuski pisac Velibor Čolić predstavit će svoj novi roman, prvi nakon dugo vremena koji nije izvorno napisao na francuskom jeziku, „Autoportreti s damama“, a s autorom će razgovarati Marko Pogačar.

📍U 21 sat selimo se iz MMSU-a u Dnevni boravak u kojem će nam čitati makedonski književnik Vladimir Jankovski i Vesna Marić, književnica koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom. Čitanja će moderirati Ivan Sršen i Marko Pogačar.

Četvrtak na 16. Vrisku

📍U četvrtak će Mirna Brođanac predstaviti svoju knjigu „Lanina škola“ u 11 sati u Dječjoj kući u sklopu programa Vrisak Junior, a zabavnu promociju za najmlađe moderirat će Nicol Nefat.

📍Večernji program u MMSU-u započet će autorica Laura Marchig koja će nam u 18 sati predstaviti svoj začudan i višejezičan roman „Schmarrn“, a o svom zanimljivom novom romanu autorica će razgovarati s  Marinom Baničević

📍U 19 sati u MMSU-u održat će se tribina „Književnost koja uključuje“ na kojoj ćemo predstaviti švedsku autoricu Ninni Holmqvist i njezin nagrađivani distopijski roman „Ustanova“. Razgovor s autoricom moderirat će Đurđica Čilić i Sandra Ukalović.

📍U 19:30 na 1. katu MMSU-a, u Jaslicama, održavat će se Razgovori s povodom, a tema će razgovora tog četvrtka biti literarni prvijenac kultnog glazbenog producenta Ricka Rubina „Kreativni čin: način postojanja“. O knjizi, ali i o stvaralaštvu općenito razgovarat će Vlado Simčić – Vava, Enver Krivac, Matej Zec, Kristian Benić i Ivan Šarar.

📍Jedan poseban književni specijalitet ovogodišnjeg Vriska svakako će biti program Vrisak pretpremijera: čitanje iz novih rukopisa koji će se održati u četvrtak u 20 sati u MMSU-u. Tom će nam priliku književnik Srđan Valjarević pročitati ulomak iz svog novog rukopisa „Komo 2“, nastavka njegova kultnog romana „Komo“, a s autorom će razgovarati Marko Pogačar.

U 21 sat selimo se na čitanje i after u Dnevnom boravku u kojem će nam iz svojih opusa čitati Senko Karuza i Marko Tomaš, a moderator će biti Marko Pogačar. 

📖 Program možete pogledati ovdje: https://vrisak.vbz.hr/program-2023/

📍Vidimo se na 16. Vrisku, ulaz na sve programe slobodan je, a svima koji ne budu u blizini Rijeke, osigurali smo live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i te na Facebook stranici Moja Rijeka. 🎥


*
Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Finnish Literature Exchange i Swedish Arts Councila a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom GKR, Art kinom, Dnevnim boravkom i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte.

Organizacijski odbor Vriska.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram  Facebook 

Live stream:  YouTube

Please follow and like us: