Srijeda i četvrtak na 15. Vrisku – od klimatske fikcije do mostarskih priča

Srijeda i četvrtak na ovogodišnjem Vrisku donose nam osam raznolikih književnih i jedan filmski program, uz neizostavno kasnovečernje druženje u Book caffeu Dnevni Boravak!

U srijedu, 14. rujna u 11 sati nastavljamo s programom za najmlađe, „Vrisak Juniorom“ u Dječjoj kući u art-kvartu „Benčić“ u RIjeci, gdje urednica Sandra Karić i stručnjak za klimatske promjene Matija Eppert razgovaraju o edukativnom stripu Olea Mathisomena Što se to događa s klimom (Indigo knjiga, 2021.).

U ovom stripu glavni likovi putuju izmišljenim prijevoznim sredstvom Nautom, kroz vodu i zrak, diljem svijeta, ali i unatrag kroz vrijeme, do dinosaura i Vikinga. Na tom putovanju Jenny i Ole susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete te izbliza promatraju njegove dramatične posljedice.

U 18 sati selimo na večernje programe u Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a program započinje „Mostarskim pričama“, na kojima Ena Katarina Haler razgovara s dvije suvremene mostarske književnice o njihovim novim naslovima: Senka Marić u romanu Gravitacije (V.B.Z., 2022.) prati tri generacije žena u jednoj obitelji, unuku i njene potpuno različite bake, a Magdalena Blažević u romanu U kasno ljeto (Fraktura, 2022.), iz perspektive ubijene djevojčice stvara univerzalnu priču koja nadilazi jedan rat i postaje himna protiv ratovanja i ubojstava.

U 19 sati na programu „Književnost koja uključuje“ gostuje švedska autorica Moa Romanova, koja je za svoj strip Čudakinja dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik. O stripu koji bez cenzure progovara o problemima mladih s mentalnim zdravljem, nejednakoj dinamici u odnosima i celebrity-kulturi, s autoricom razgovaraju prevoditeljica Željka Černok i moderator Vladimir Šagadin.

Na programu „Knjiga ispod čekića“, o novom romanu Jurice Pavičića Mater Dolorosa (Stilus knjiga, 2022.) razgovaraju autor i Adriana Piteša. Riječ je o mediteranskom noir-romanu jednog od najnagrađivanijih i najčitanijih domaćih pisaca, koji donosi priču o ubojstvu kćeri jedinice jedne ugledne splitske obitelji, ali i životu stanovnika ovog grada nakon ljetnog blještavila.

Srijedu na Vrisku završavamo promocijom prvog romana Sane Perić Monáda (Multimedijalni institut/EPK Rijeka, 2020.), u kojem autorica promišlja teme poput tjelesnosti, ženskosti, ljubavi, rada, odnosa i smisla života. O romanu s autoricom razgovara Saša Stanić


U četvrtak, 15. rujna dan započinjemo „Vrisak Juniorom“: u 11 sati pisac Jurica Pavičić i urednica Ivana Žderić razgovaraju o njegovoj prvoj ilustriranoj knjizi za djecu Tri kuće, tri prijatelja (Profil, 2022.). Kako se naš poznati književnik snalazi u svijetu dječje književnosti i tko su tri prijatelja iz njegove nove slikovnice, saznajte u Dječjoj kući!

Nakon književnosti za najmlađe, vrijeme je za „Studentski Vrisak“: točno u podne u V.B.Z.-ovoj knjižari u art-kvartu „Benčić“ održava se tribina o klimatskoj fikciji, na kojoj, uz studente i studentice kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci, sudjeluju pisac Pavao Pavličić te profesori David Čarapina, Dejan Durić i Mario Kolar. U jednom od svojih brojnih hit-trilera „Hladna fronta“ (Mozaik knjiga, 2016.), Pavličić isprepliće povijesna zbivanja i zanimljivu zagrebačku obitelj meteoropata.

Večernji program 15. Vriska u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti započinje u 18 sati „Dnevničkim pričama“ na kojima predstavljamo tri knjige dnevničkih zapisa objavljenih u izdavačkoj kući Buybook pod uredničkim okom i perom Semezdina Mehmedinovića. Crveni kofer je dnevnik u kojem Lana Bastašić opisuje nekoliko mjeseci provedenih u Zürichu  2021. godine, ali između korica ove knjige stao je cijeli jedan život. Ili – kako Lana s pravom kaže – nekoliko „paralelnih života“. Marko Pogačar u knjizi Adolfove uši piše o svom životu u Berlinu, o povezanosti s gradom, ali i o sadašnjosti i prošlosti Berlina, grada sraslog s imenima svojih mrtvih, dok Almin Kaplan u knjizi Kućni ljudi opisuje svakodnevni život svoje porodice okupljene oko kuće u Dubravama kod Stoca.

U posebnom programu „Književnost piše zeleno“ predstavljamo Snjegolomca, jednog od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Prvi put u hrvatskom prijevodu Petre Matić i to u svojoj integralnoj verziji, kultni „Snjegolomac“ obuhvaća tri originalna albuma: „Snjegolomac“, „Mjernik“ i „Prelazak“. O stripovima na Vrisku u četvrtak u 19 sati razgovaraju jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, Iva Karabaić i Vladimir Šagadin.

U Programskoj cjelini „Knjiga ispod čekića“ u 20 sati predstavljamo prozu Dunje Matić, koja s Enverom Krivcem razgovara o svom novom romanu Mirovanje (V.B.Z, 2022.), smještenom u pandemijsku Rijeku. Program u MMSU-u zatvaramo u 21 sat promocijom knjige Sablasti tranzicije Ankice Čakardić (Jesenski i Turk, EPK Rijeka, 2019.), koja će s Hanom Samaržijom pričati o nastanku kapitalizma i knjizi koja predstavlja spoj socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti.

Uz književni program, u četvrtak u 20:30 na programu „Vrisak Cinema“ u Art-kinu održat će se projekcija filma „Snjegolomac“, postapokaliptičnog klimatskog SF-a redatelja Bong Joon Hoa iz 2013. godine prema istoimenom stripu s Chrisom Evansom, Song Kang-hoom i Tildom Swinton u glavnim ulogama.

Svi programi su besplatni, vidimo se na četvrtom i petom danu 15. Vriska!


 

 

Image
Image
Please follow and like us: