Senka Marić

senka-maric vrisak

Autorica

Senka Marić

Senka Marić piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavila je tri zbirke poezije i romane Kintsugi tijela i Gravitacije. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, među kojima su europska nagrada Vitez/škinja poezije 2013., prva nagrada Zija Dizdarević 2000., te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriju Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore za Kintsugi tijela. Engleski prijevod romana Kintsugi tijela nagrađen je s English PEN Award. Roman Gravitacije nagrađen je Štefica Cvek nagradom. Djela su joj prevedena na engleski, španjolski, njemački, ruski, mađarski i slovenski jezik. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

★★★★★

GRAVITACIJE

Drugi roman mostarske književnice Senke Marić, dobitnice Nagrade „Meša Selimović“ za Kintsugi tijela, prati tri generacije žena jedne obitelji. Mika, žena u četrdesetim godinama, prisjeća se života sa svojim bakama koje su je odgojile – Hibom i Đulsom – karakterno radikalno različitima. Hiba ne vjeruje u boga i ne pristaje na podređenost, snažna je i srčana. Đulsa je tiha i pokorna, pasivna, zuri u plafon i sluša sevdah. Mika kao da je sklopljena od njihovih polovica, gravitira između njih.

Patrijarhalni okviri unutar kojih su one živjele i dalje su tu, a iskustva koja su one prošle, i ona ponavlja: u nesretnom je braku, emotivno nezadovoljna, u potrazi za identitetom, srećom, ljubavi, smislom i spasom. Gravitacije su roman koji u nizu fragmentarnih epizoda, ispričanih autentičnim glasovima, britko i duhovito, a opet izrazito potresno i poetično, uranja u žensko iskustvo i priča o temama koje su duboko ukorijenjene u naše prostore, a koje su opet toliko opće i ljudske.

Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: