Roman Simić

Roman Simić

Autor

Roman Simić

 

Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Urednik je književnog časopisa Relations i umjetnički direktor Festivala europske kratke priče. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda hrvatske proze devedesetih, a priče su mu prevođene na desetak jezika. Zaposlen je kao urednik u nakladničkoj kući Fraktura.

Objavio: U trenutku kao u divljini (poezija, 1996.), Mjesto na kojem ćemo provesti noć (priče, 2000.), U što se zaljubljujemo (priče, 2005.), Nahrani me (priče, 2012.) i Baba Jaga i div Zaborav (slikovnica, suautorstvo s Manuelom Šumbercem, 2015.).

Knjiga priča Mjesto na kojem ćemo provesti noć prevedena je na poljski (2003.) i slovenski (2004.). Knjiga U što se zaljubljujemo dobitnica je nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu u 2005., a prevedena je na njemački, španjolski, slovenski i makedonski te objavljena u Srbiji. Knjiga Nahrani me prevedena je na njemački jezik, njome je osvojio nagradu Kiklop za najbolje domaće književno djelo 2012., dok mu je za jednu od priča iz te zbirke dodijeljena nagrada Večernjeg lista Ranko Marinković. Godine 2015. na engleskom je objavljen izbor iz njegovih priča pod naslovom A Frame For the Family Lion.

★★★★★

Iva, do Mjeseca i natrag

Nije to bilo obično ljeto: bilo je to ljeto kakvog se ne bi posramili ni scenaristički genijalci s Netflixa! Jer vatrena obožavateljica TV serija Iva „Negativa“ Sanković (14), njezin mlađi brat Tin i stariji brat Marul (aka Mali i Veliki Jadnik), u pratnji pomalo čudnoga Tate – na dobrom su putu za Liku i pustolovinu svojeg života!

A s čim će se to, tako posebnim, naši Sankovići susresti na putu od Zagreba preko Otočca pa sve do Mjeseca i natrag?

Jedna zagonetna figurica, jedna neobična oporuka, jedna odsutna simpatija, jedne trojke iz epruvete, jedan alergični policajac, jedno zakopano blago, jedno drevno svetište, nekoliko opasnih sumnjivaca i par jako, jako zelenih očiju jedne karlovačke darkerice tek su dio izazova koji ih čekaju, a koje smijemo otkriti u ovom književnom traileru.

Prateći Ivu u neizvjesnoj pustolovini odrastanja, nagrađivani autor Roman Simić napisao je zabavnu i dirljivu knjigu koja pršti od akcije i emocija, humora i uzbuđenja. Više od svega ipak, Iva, do Mjeseca i natrag moderan je obiteljski roman koji o svijetu i razmišljanjima mladih govori njihovim jezikom.

Uz fantastičnog autora Romana Simića ovu divnu knjigu svojim je duhovitim i dramatičnim ilustracijama obogatio slavni strip autor Stjepan Štef Bartolić.

Iva do mjeseca i natrag

Please follow and like us: