Image

RIJEKA POEZIJE

Tema ovogodišnjeg Vriska je „Rijeka poezije“ – u doba pandemije, potresa i nesigurnosti, komercijalizacije umjetnosti i nedostatka vremena za kulturu, vraćamo se stihovima. Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina upravo s poezijom i uvjereni smo da je i u sadašnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, od klimatske kataklizme do posvemašnje digitalne kontrole naših života, upravo poezija pravi jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme. Tako ćemo na Vrisku predstaviti nova izdanja više od deset pjesnika i pjesnikinja, s kojima ćemo, osim o njihovom pisanju i nastanku novih zbirki, razgovarati i o poziciji i ulozi poezije u suvremenom društvu.

Jedan od glavnih gostiju 14. Vriska je Abdellatif Laâbi, marokansko-francuski pjesnik koji je za svoje knjige dobio najprestižnije europske pjesničke nagrade, poput Goncourtove nagrade za poeziju i Velike nagrade frankofonije Francuske akademije, s kojim će o o antologijskom izboru njegove poezije u knjizi Stablo pjesama te izazovima suvremenog svijeta i mogućnostima poezije danas razgovarati prevoditeljica Lea Kovács i Marko Pogačar, jedan od naših najprevođenijih pjesnika.

Svoje će nove knjige pjesama predstaviti i najbolji domaći pjesnici i pjesnikinje. Tako će na Vrisku biti promovirane Sabrane pjesme Mile Stojića (knjiga koja na 900 stranica donosi cjelokupni opus jednog od naših najznačajnijih pjesnika), a tu su i nove knjige Marka Pogačara (Knjiga praznika), Željke Horvat Čeč (Strogo mirovanje), Mladena Blaževića (Krugovi u žitu), Davora Mandića (Dva kruga, jedna tuga), Lukasa Nole (Bilo je dobro, bilo je toplo), Marka Tomaša (Skratimo priču za glavu) te Damira Radića (Kao život sam) i Andrijane Kos Lajtman (Stepenice za Stojanku K.), koji će, osim svojih pojedinačnih zbirki, predstaviti i zajedničku (Zarazna zona).

Projekt „Poezija u pokretu“ donosi stihove u riječki javni prijevoz

Treću godinu zaredom V.B.Z.-ov projekt „Poezija u pokretu“ u javni prijevoz donosi poeziju sjajnih domaćih i svjetskih autora!

Po prvi put u riječke autobuse, po uzoru na brojne svjetske gradove, unosimo dašak inspiracije i kulture i približavamo suvremenu poeziju Riječankama i Riječanima.

U više od 150 riječkih javnih autobusa moći ćete čitati poeziju velikih svjetskih autora – građanima će svakodnevnu vožnju uljepšati stihovi Adama Zagajewskog, Carol Ann Duffy i gosta 14. Vriska, Abdellatifa Laâbija.

Uz njih, promoviramo i najbolju domaću poeziju pa će se u autobusima naći i stihovi iz novih zbirki pjesnikinja i pjesnika Mladena Blaževića, Željke Horvat Čeč, Andrijane Kos Lajtman, Davora Mandića, Marka Pogačara, Damira Radića, Mile Stojića, Semezdina Mehmedinovića, Fride Šarar i Marka Tomaša.

Projekt je ostvaren u suradnji s Gradom Rijeka, pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a u sklopu 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora, koji se održava od 12. do 19. rujna, pjesme ćete moći pročitati i u zgradi Exportdrva, u kojoj se održavaju festivalskih programi. Također, u Exportdrvu posjetitelje čeka i posebno festivalsko stablo poezije, s obzirom da je ovogodišnja tema Vriska upravo „Rijeka poezije“.