Razgovori s povodom

Serija Razgovora s povodom donosi tri druženja potaknuta aktualnim knjigama i naznačuju tematska područja kojima se Vrisak želi baviti i u budućnosti, kao mjesta angažirane i slobodoljubive javne polemike.

„Strah od pamćenja“, razgovor motiviran objavom istoimene knjige dr.sc. Natke Badurine (Disput) uz autoricu sukreiraju i dr.sc.Tea Perinčić (PPMHP), Melita Sciucca (Unione Italiana), dr.sc. Vjeran Pavlaković i dr.sc. Ivan Jeličić (FFRI) te Miha Kosovel (Društvo humanistov Goriške). 

Razgovor je, osim samom knjigom, motiviran i željom da se Vrisak s posebnom pažnjom posveti suradnji s najbližim geografskim ali i identitetskim susjedima iz Slovenije i Italije ali i kulturom lokalnih sjećanja. Program se realizira u suradnji sa PPMHP-u Rijeka i suradnički povezuje bivšu i buduću europsku prijestolnicu kulture – Rijeku 2020. i Novu Goricu 2025.

Literarni prvijenac kultnog glazbenog producenta Ricka Rubina „Kreativni čin: način postojanja“ (Planetopija) povod je da u verbalno-muzički ring uđu Vlado Simčić – Vava, Enver Krivac, Matej Zec, Kristian Benić i Ivan Šarar i kroz razgovor o knjizi ali i onkraj nje, pokušaju dodatno osvijetliti zabavne ali i mračne zakutke stvaralaštva i glazbene produkcije uz glazbena intermezza u vidu odabranih songova s Rubinovim potpisom.

Riječku poslasticu predstavlja „I have never been to America“, promocija jedinstvene fotomonografije Filipa Koludrovića (SAMIZDAT), u potpunosti generirane korištenjem AI, što je u ovako zahtjevnom i obimnom formatu globalno jedinstven fenomen. Uz autora u razgovoru sudjeluju i Leila Topić (MSU) te Damir Urban.

Ivan Šarar

Image