Rajko Grlić

Rajko Grlić

Autor

Rajko Grlić

Rajko Grlić, rođen u Zagrebu, 1947. godine, hrvatski je filmski redatelj, scenarist i producent, američki i slovenski sveučilišni profesor filmske režije.

Otac mu je bio hrvatski filozof Danko Grlić, a majka novinarka i spisateljica Eva Grlić (r. Izrael).

Maturirao je gimnaziju 1966. u Zagrebu i iste jeseni upisao Filozofski fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije upisao je studij režije na prestižnomu Filmskom fakultetu u Pragu, te je magistrirao 1971. u klasi oscarovca Elmara Klosa polusatnim filmom Predgovor koji je režirao po vlastitom scenariju. Bio je uključen u aktivnosti Praškog proljeća 1968., te je bio član studentskoga Štrajkačkog odbora FAMU koji je prosvjedovao protiv sovjetske okupacije Čehoslovačke. U akademskoj 1984./1985. godini iskoristio je stipendiju Soroseva fonda kao gost Filmskog odsjeka Sveučilišta Columbia u New Yorku. Stipendiju Gostujući umjetnik Fulbrightova programa za filmsko usavršavanje iskoristio je, nakon višegodišnjeg odgađanja, u akademskoj godini 1991./1992. na Odsjeku za film i televiziju Sveučilita Kalifornije u Los Angelesu (UCLA).

★★★★★

Eva Grlić – Sjećanja i neobjavljene priče

Sjećanja Eve Grlić važna su knjiga za ovu zemlju i razumijevanje svega što se u njoj dogodilo, i to ne samo u dvadesetom stoljeću nego i danas.

Eva Grlić rođena je u židovskoj obitelji u Budimpešti. Odrasla je u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća. Od 1938. živjela je u Zagrebu. Preživjela je progone u NDH, sudjelovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku.

Njezin identitet i jedinstvena sudbina utjecali su na njezin širok svjetonazor. Bili su izvrsno polazište da u svojim Sjećanjima, iz unutarnje i vanjske perspektive, analizira i pripovijeda o razdoblju od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 90-ih.

Sjećanja su svojevrstan osobni dnevnik, ali i dnevnik jednog prostora i vremena. U njemu je hrabro, direktno i duhovito opisala uspomene na svoje djetinjstvo. Tu su i djevojačke godine, sudjelovanje u radničkom pokretu i strahote za vrijeme NDH, boravak u partizanima. Opisuje stravično golootočko iskustvo, rad u socijalističkim tvornicama i novinama te druženja s intelektualcima iz područja cijele bivše države i Europe. Iskustva su to u kojima je sudjelovala zajedno sa suprugom, istaknutim filozofom Dankom Grlićem.

Sjećanja su dosad objavljena na hrvatskom, mađarskom i talijanskom jeziku. Novo izdanje, osim vrijednim obiteljskim fotografijama, upotpunjeno je i dosad neobjavljenim autobiografskim pričama. U njima,  nadovezujući se na Sjećanja, piše o sudbinama članova obitelji, prijateljicama, Korčulanskoj filozofskoj školi i putovanjima, ali i buđenju nacionalizama na ovim prostorima. U njima otkriva kako je događaje i pojave 90-ih vidjela ona, koja je živjela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma.

Sjećanja i neobjavljene priče
Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: