Ponedjeljak i utorak na 15. Vrisku donose domaće i regionalne književne poslastice i Ginsberga na čakavici

Nakon svečanog otvorenja 15. Vriska, na kojem je Dragan Jurak proglašen ovogodišnjim pobjednikom V.B.Z.-ovog književnog natječaja za najbolji neobjavljeni roman, Vrisak nastavlja s bogatim književnim i kulturnim programom!

U ponedjeljak, 12. rujna kreće dječji program za najmlađe čitatelje „Vrisak Junior“ –  u 11 sati u Dječjoj kući prva autorica koja će predstaviti svoj rad riječkim mališanima je književnica Sanja Pilić. U razgovoru s Aleksandrom Stellom Škec, Pilić promovira svoju novu slikovnicu „Hoću biti velik!“ (V.B.Z., 2022.), priču o zbunjenom dječaku koji silno želi biti velik kako bi mogao raditi sve tajnovite, uzbudljive i zanimljive stvari, koju je maštovito i zabavno ilustrirala Željka Mezić.

U 11:30 u V.B.Z.-ovoj knjižari u art-kvartu „Benčić“ Dragan Jurak potpisivat će pobjednički roman „Peleov priručnik“, slojevitu posvetu čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti.

Program nastavljamo točno u podne također u V.B.Z.-ovoj knjižari, gdje, u sklopu programa „Književnost koja uključuje“, razgovaramo o prevođenju književnih djela s hrvatskog na strane jezike sa Susan Curtis, urednicom i osnivačicom londonske izdavačke kuće „Istros Books“  te književnikom Ivicom Prtenjačom.

Večernji program, koji svaki dan od 18 sati organiziramo u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u art-kvartu „Benčić“, mogu pratiti i svi oni koji nisu mogli doći na Vrisak u Rijeku – program će biti dostupan uživo na YouTube kanalu V.B.Z.-a i Facebook stranici Vriska.

U ponedjeljak u 18 sati promoviramo roman „Štakori“ (Beletra, 2022.) Jana Bolića, kriminalističku priču smještenu upravo u Rijeku, koja govori o riječkom podzemlju u kojem caruju makroi, dileri i korumpirani policajci. Autor o romanu razgovara s književnikom i novinarom Davorom Mandićem.

„Knjiga ispod čekića“ program je ovogodišnjeg Vriska na kojem predstavljamo novitete domaćih autorica i autora, a prvi je na redu Ivica Prtenjača, koji s Vladom Simcichem Vavom i Zoranom Žmirićem u 19 sati razgovara o svojoj novoj knjizi priča „Kino sloga“ (V.B.Z., 2022.). „Kino Sloga“ vraća nas u riječke sedamdesete i osamdesete i jedno drugačije djetinstvo.

U 20 sati na programu „U fokusu“ Velimir Visković u razgovoru s Nikolom Petkovićem predstavlja knjigu lateralnih zapisa „O drugima, o sebi: autobiografsko-memoarski zapisi“ (Naklada Ljevak, 2022.), a u 21 sat Dunja Matić i Gordan Nuhanović razgovaraju o Nuhanovićevom romanu „Zavod za apatiju“, vještom spoju distopijskoga žanra i društveno-političke satire.

Svaku večer, nakon završetka programa, festivalski tim i gosti čekaju vas u Book caffeu „Dnevni Boravak“ u Ciottinoj 12a u Rijeci!

Utorak na Vrisku započinjemo u 11 u Dječjoj kući, gdje Melita Rundek upoznaje male čitatelje sa zabavnim i vrckavim mačkom u slikovnici „Darmar, Maki je car!“ (V.B.Z., 2022.), a nastavljamo od 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti na četiri sjajna književna programa.

Prvi je promocija romana „Novi kraj“ (Disput, 2022.) Đurđice Čilić , knjige fragmentarne kompozicije koja može biti čitana i kao zbirka stotinjak priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. Autorica o romanu razgovara s Dunjom Matić.

Program nastavljamo u 19 sati promocijom novog romana Vedrane Rudan „Doživotna robija“ (V.B.Z., 2022.), na kojoj s autoricom razgovara urednica Jadranka Pintarić. Nakon šest godina Vedrana Rudanima novi roman, oštar i provokativan, kao što nas je navikla, ali i drukčiji, tiši i melankoličniji od dosadašnjih, psihološki iznijansiran i slojevit.

U 20 sati, u sklopu programske cjeline „U fokusu“, urednik i izdavač Ivan Sršen predstavlja regionalnu zvijezdu, autora Srđana Valjarevića i njegovu novu knjigu „Fric i Dobrila“ (Laguna, 2021.). Priča je to o prosječnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj obitelji, koja je zapravo duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posije raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na „novo normalno“.

Književni utorak na Vrisku završavamo razgovorom autorice Fride Šarar i urednika Drage Glamuzine o novoj zbirci pjesama „Udaljena jednu stvarnost odavde“ (V.B.Z., 2022.) u kojoj je Šarar prikupila pjesme pisane zadnjih 25 godina.

U 22 sata u Book Caffeu „Dnevni Boravak“ očekuje nas muzička premijera – prva javna izvedba prijevoda kultne poeme Allena Ginseberga „Howl“ na čakavski u izvedbi Vedrana Ružića i Nikole Petkovića.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Image
Image
Please follow and like us: