Olja Knežević

Autor

Olja Knežević

Olja Knežević rođena je u Titogradu, današnjoj Podgorici. Maturirala je u Kaliforniji, a u Beogradu je diplomirala engleski jezik i književnost. Magistrirala je kreativno pisanje u Londonu na Birkbeck Collegu, gdje je nagrađena i posebnom Overall Prize za najbolju disertaciju, kasnije objavljenu kao priča „In Seka’s Country” u britanskom književnom časopisu MIR. Ta je disertacija postala i njen prvi roman, „Milena i druge društvene reforme“.  Nagradu izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman osvojila je za roman “Katarina, Velika i Mala” 2019. godine.

★★★★★

Catherine the Great and the Small / Katarina Velika i Mala

Roman „Katarina Velika i Mala“ Olje Knežević, prošlogodišnje dobitnice V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, doživio je svoju svjetsku premijeru uz niz odličnih kritika. Roman je na engleskom jeziku objavljen u sklopu biblioteke „Na margini“ pod pokroviteljstvom Europske unije u zajedničkom izdanju V.B.Z.-a i londonske izdavačke kuće Istros Books.

Crnogorska spisateljica sa zagrebačkom adresom, Olja Knežević, napisala je kompleksan i duhovit roman o obiteljskim odnosima i tragedijama, ženskim prijateljstvima, ljubavnim izdajama i prevarama, odlascima, bjegovima i raznim društvenim miljeima. Privlačnost romana za međunarodnu publiku leži u bogatom društvenom kontekstu, pomno razrađenim motivacijama raznih aktera i feminističkom prikazu svih uspjeha, padova i mana jedne žene od njezinih tinejdžerskih dana do zrelije životne dobi.

Englesko izdanje knjige objavljeno je pod naslovom „Catherine the Great and the Small“, a irski pisac Rónán Hession knjigu je nedavno uvrstio u svoj izbor najočekivanijih knjiga ovoga ljeta u The Irish Timesu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *