Image

od 01. do 24. rujna / Zgrada Exportdrva, Rijeka

14. Vrisak – sajam knjiga i festival autora ponovno će osvojiti sve riječke knjigoljupce: od 1. do 24. rujna u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, u novoj knjižari u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, prekrasnom baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u Krešimirovoj 28 te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu, pronaći ćete sajamske popuste i „more“ knjiga domaćih i stranih izdavača.

Sajamski dio Vriska ponovno okuplja sve relevantne hrvatske izdavače, koji će nam se predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, koje ćete moći nabaviti na sniženju do 80 posto! U sajamskom dijelu sudjeluju: V.B.Z., Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi.


U širokoj ponudi pronaći ćete i knjige na stranim jezicima, posebno Taschenova izdanja, ali i V.B.Z.-ovu biblioteku „The Best of Croatian Literature“ u kojoj objavljujemo djela domaćih autora na engleskom i njemačkom jeziku. Poseban dio sajma bit će posvećen knjigama za djecu.

Središnji, festivalski dio održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Palači šećerane.

Zapišite u svoje planere: svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska počinje u nedjelju, 12. rujna u 19:30 sati u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.

Već idućeg dana Vrisak nudi mnoštvo događanja – otvaramo drugu V.B.Z.-ovu knjižaru u Rijeci u Krešimirovoj 28, gdje sve knjigoljupce, uz sajamske popuste, čekaju i autori i autorice koji će rado potpisati primjerke svojih knjiga.

Okrugle stolove posvetili smo prevođenju bez kojeg ne bi ni bilo književnog života: drugog dana festivala razgovaramo s autorima Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić, dok nas u srijedu, 15. rujna čeka razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji ćegovoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Četrnaesto izdanje donosi trideset programa uživo, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci „Stablo pjesama“ razgovarati ćemo s Abdellatifom Laâbijem, frankofonim glasom marokanske poezije i jednim od najvećih živućih pjesnika.

Svoje će nove knjige predstaviti i brojni književnici i književnice iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić, a uz njih Vrisak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

U posebnom digitalnom programu u sklopu projekta „Na margini“ 14. i 15. rujna s nama će biti autori i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija smo djela izdali u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta „Na margini“. Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa „Ljeto njezina života“ i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana „Magnetno brdo“.

Posebnu pozornost posvetili smo i dječjoj književnosti pa u riječkoj Dječjoj kući razgovaramo i čitamo slikovnice Lade Franić Glamuzine i Zorana Ferića, a predstavljamo i kultne slikovnice o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.

Vrisak će i ove godine predstaviti kvalitetnu, hrabru i suvremenu književnost. Književnost koja izlazi iz zone komfora, nasmijava nas i potiče na razmišljanje. Književnost s čijim likovima tugujemo, veselimo se, svađamo se, mirimo se i rastemo.


*


Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske komisije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Tradukija i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Medijski pokrovitelji su HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Moja Rijeka i Radio Istra.

Vidimo se na Vrisku, a za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, osigurali smo prijenos uživo na našim mrežnim stranicama, V.B.Z.-ovom YouTube kanala i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.

Vidimo se na 14. Vrisku!

Organizatori podsjećaju da će se tijekom svih festivalskih događanja pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

Za sve detalje pratite nas na

Facebook

Instagram

Web Vriska

 YouTube kanalu VBZ Croatia.

Za sve ostale informacije, slobodno se javite na mail:

lidija.krvaric@magmedia.hr ili na broj mobitela 091 3110440.