Marina Šur Puhlovski

Autor

Marina Šur Puhlovski

Marina Šur Puhlovski rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju te komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. U mladosti se bavila novinarstvom, neko vrijeme književnom kritikom, a poslije isključivo umjetničkom prozom. Piše priče, romane, putopise, eseje i dnevničku prozu. Dobitnica je više nagrada za kratke priče („Večernji list“, „Književni krug Karlovac“ i dr.) te nagrade „Zvane Črnja“ za najbolju knjigu eseja 2015.

Napisala je šest romana: Trojanska kobila (1991.), Ništarija (1999.), Nesanica (2007.), Ljubav (2010.), Igrač (2017.) i Divljakuša (2018.). Kritički hvaljeni roman Divljakuša dobitnik je V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2018. godine. Marina Šur Puhlovski živi i radi u Zagrebu.

★★★★★

Wild Woman / Divljakuša

Divljakuša je antiljubavni roman u čijoj su pozadini ekonomske poteškoće. Pisan je nerazblaženim jezikom misli. Naratorica koja je odlučna pronaći svoj pravi glas oživljava obrate i zaokrete svog unutarnjeg dijaloga. Divljakuša je upozorenje da ne smijemo dopustiti da nam život procuri kroz prste i poziv na osobno oslobođenje i autentičnost.

Roman, koji je smješten u Hrvatsku sedamdesetih godina prošlog stoljeća, započinje ljubavnom aferom dvoje studenata književnosti, koje spoje zajednička iskustva i koji su pohitali u romantičan bračni san. Ali, ono što je u početku izgledalo idilično, ubrzo se pretvara u moru, a glavna junakinja postaje žrtva jednog beskrupuloznog lijenog ženskaroša kojeg mora materijalno izdržavati i koji često nestaje bez objašnjenja i ostavlja je samu u nepoznatim okruženjima. Da bi ga se oslobodila, mora se osloboditi “zatvora” u koji je dospjela pod utjecajem obitelji, okoline i tradicije. Drugim riječima – ona mora „poludjeti“ ili postati “divljakuša“. Roman je na engleskom jeziku objavljen pod nazivom „Wild Woman“ u sklopu biblioteke „Na margini“ pod pokroviteljstvom Europske unije u zajedničkom izdanju V.B.Z.-a i londonske izdavačke kuće Istros Books.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *