Marijana Križanović

Autor

Marijana Križanović

Marijana Križanović, rođena 1. studenoga 1977. godine, profesorica je hrvatskog i engleskog jezika i književnosti te magistra bibliotekarstva. Lektorira slikovnice i dječje knjige, piše stručne članke za časopis Zrno, a pjesme, igrokaze i priče objavljuje u dječjim časopisima te na Školskom portalu.

Objavljeno joj je 13 knjiga za djecu: zbirka priča „Marine čudesne pustolovine“ (2017.), zbirka pjesama „Čarobni kalendar“ (2018.) te 11 edukativnih slikovnica: „Kod zubara“ (2016.), „Iz života jednog mrava“ (2016.), „Panda Vanda na Sljemenu“ (2018.), „U kazalištu“ (2019.), „U školi“ (2019.), „Školske brige pčele Jele“ (2019.), „Pijanist mago Drago“ (2021.), „Lastin novi dom“ (2021.), „Panda Vanda na Jadranu“ (2021.), „Moj tata“ (2023.) i „Ovca koja je bila svoja“ (2023.).

Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Hrvatskog čitateljskog društva.

★★★★★

OVCA KOJA JE BILA SVOJA

Slikovnica Ovca koja je bila svoja autorice Marijane Križanović topla je i poticajna priča koja se temelji na prikazu različitosti pojedinaca unutar društva, važnosti pripadanja i učinku empatije. Napisana je u vedrom tonu, začinjena lako pamtljivim osmercima te nas s iznimnom sinergijom ilustracija i teksta vodi putem transformacije lika, sve do sretnog završetka i dragocjene po(r)uke. Glavni lik Olivija kreativna je i talentirana ovčica koja otvoreno pokazuje svoje stavove, te sigurna u sebe hrabro i odvažno slijedi svoj put.

Ova poučna slikovnica donosi i spoznaju koliko je lijepo biti vjeran sebi, pritom naglašavajući važnost podrške odraslih, kako bi se taj osjećaj usvojio i ukorijenio kod djeteta jer „biti svoj nešto je najljepše na svijetu“!

Zato vjerujem da će Olivija osvojiti srca i velikih i malih te ih povesti putem samootkrivenja.

Ema Hutinec, blog Colors and Words

Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: