Laura Marchig

Autor

Laura Marchig

Laura Marchig rođena je u Rijeci. Diplomirala je u Firenci (Facoltà di lettere e filosofia). Od 2003. do 2009. bila je urednica riječkog tromjesečnika za kulturu La battana. Od kolovoza 2004. do kolovoza 2014. bila je ravnateljica Talijanske drame, talijanskog ansambla koji djeluje u sklopu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Talijanska drama pod njenim je vodstvom nagrađena s više od dvadeset prestižnih nacionalnih i međunarodnih nagrada. Laura Marchig bavi se književnom i kazališnom djelatnošću; spisateljica je, pjesnikinja, prevoditeljica i autorica tekstova za glazbu raznih izvođača. Objavila je četiri zbirke poezije i roman „Snoopy polka: noir balcanico“ koji je Lorena Monica Kmet prevela na hrvatski jezik za nakladničku kuću Shura publikacije.

★★★★★

SCHMARRN

Ova „porodična kuharica“ riječke pjesnikinje i spisateljice, po svojoj simboličnoj vrijednosti, izražava ljubav i posvećenost preko mirisa i okusa koje je Laura Marchig u svom intuitivnom senzibilitetu predosjetila te se otvorila spoznaji i razumijevanju svijeta. Polazeći od glasova svoje obitelji, od stvarnih i konkretnih likova koji su unutar vrta u Riječkom kvartu Kozala, tkali svoju priču, te koristeći se svojim stilom pisanja koje se proteže od konkretnog do oniričkog, obojeno izuzetnom senzualnošću, ali koje nikad ne ide nauštrb velike jasnoće u iskazivanju vlastitih identitetskih vrijednosti, autorica je poduzela fantastično putovanje koje joj je omogućilo da spozna Drugoga, koji je, zapravo Ja koje susreće Drugoga, stranca, tuđinca; to je Ja koje susreće samoga sebe u crtama lica nekog stranca. Dakle, i sami smo stranci. Laura Marchig to nam vrlo jasno daje do znanja.

Jedna od najvažnijih zasluga ovog „hibridnog romana“ u tome je da je trasirao put koji prolazi autoričinim osobnim iskustvima te se stapa s iskustvima kolektiva, s ljudima s granice.

Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: