Karl Rühmann

Autor

Karl Rühmann

Karl Rühmann švicarski je književnik rođen 1959. godine u bivšoj Jugoslaviji. Nakon studija germanistike i hispanistike u Zagrebu i Münsteru, živio je u SAD-u, Meksiku, Danskoj i Njemačkoj i radio kao prevoditelj, profesor njemačkog i španjolskog jezika, interkulturalni tumač i urednik u uglednim izdavačkim kućama.

Danas živi u Zürichu gdje na Školi za primijenjenu lingvistiku (Schule für Angewandte Linguistik, SAL) vodi studij književnog pisanja. Karl Rühmann piše romane, pripovijetke i radioigrokaze za odrasle i djecu.

Objavio je tri romana, Pikule ciglene boje (hrvatsko izdanje 2020.), Heroj (Der Held, 2020.) i Die Wahrheit, vielleicht (2022.) , a napisao je i devetnaest knjiga za djecu, među ostalima, Komm mit zum Fluss (2017.), Eine wundersame Reise (2018.) i Der alte Wolf (2019.). Dobitnik je prestižne stipendije grada Züricha. Izvrsno govori hrvatski jezik.

★★★★★

HEROJ

Godine 2005. u jednoj zemlji na području bivše Jugoslavije, u kojoj je između 1992. i 1995. bjesnio rat: dva visoka časnika, koji su nekoć služili u istoj vojsci, ali su se u ratu borili na različitim stranama, optuženi su za ratne zločine i izručeni Međunarodnom sudu pravde u Haagu. U „Hotelu Scheveningen“, kako nazivaju haaški pritvor, njih se dvojica sprijateljuju jer mnogo toga im je zajedničko – prošlost, jezik i dob, a ne samo kazna koja im prijeti. Modoran, general pobjedničke vojske, oslobođen je nakon pet godina uzništva, a pukovnik poraženih, Bartok, osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Muškarci se počinju dopisivati kako bi prošlost pospremili na njezino mjesto i razradili scenarije za budućnost. Raspravljaju o krivnji i nevinosti, pravdi i pravednosti, no njihova su pisma izraz prijateljstva dvojice ljudi koji su tek u zatvoru spoznali da ih više toga spaja nego razdvaja. Ana je ratna udovica u četrdesetima i živi s 12-godišnjim sinom. Njezin muž, istinski domoljub, služio je tijekom rata u jedinici generala Modorana i pod misterioznim okolnostima oduzeo si je život. Kad se general Modoran, kojeg Ana iznimno cijeni, doseli u njezino susjedstvo, ona se ponudi da će mu voditi kućanstvo. Potajno čitajući pisma dvojice prekaljenih vojnika, doznaje uznemirujuće detalje koji bi možda mogli rasvijetliti okolnosti samoubojstva njezina muža… Roman je bio u najužem izboru za prestižnu književnu nagradu Schweizer Buchpreis 2020.

Klasičan epistolarni roman u kojem je majstorski razrađena psihologija likova i njihov književni glas.

Daniel Graf, Republic

Osjetljiv i politički osviješten roman snažnih slika i simbola.

Hansruedi Kugler, Luzerner Zeitung

Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: