Andrea Žic Paskuči

Autor

Andrea Žic Paskuči

Andrea Žic Paskuči (aka AŽP) poeziju piše jer mora, može i hoće. Tu istu poeziju poslije javno čita na večerima poezije ili kod prijatelja u kuhinji. Pjesme su mu objavljene na internetu, nekim časopisima i zbornicima. Svestrani Andrea grafički dizajner i web-developer koji stoji iza tvrtke More idea, tako je nedavno objavio svoju prvu zbirku pjesama pod naslovom „Recikliranje“. Urednica zbirke je dr. sc. Kristina Posilović na čije je radionice pisanja Andrea išao.

★★★★★

RECIKLIRANJE

Iz staroga niče novo, iz izmaštanoga začuđujuće, iz promišljenoga nedohvatljivo. Tim i takvim se smjerom kreće Paskučijeva poezija koja je dovoljno spora da nam zadrži pažnju na brojnih jezičnim bravurama, a opet taman onoliko brza koliko (joj) je potrebno da izmakne – da se izmjesti u druge, nama (ne)poznate, prostore. I ništa zapravo u ovoj knjizi nije ni potpuno novo ni potpuno staro; sve je već viđeno i doživljeno, no ništa još nije ispričano. I na tom mjestu poetskoga iskušenja gdje sve podliježe tumačenju do iznemoglosti, Paskuči minuciozno slaže ironični pejzaž preopterećenih simbola svakodnevnice da bi ih oslobodio tereta prije nekih novih čitanja.

Kratak je njegov dah, lišen interpunkcijskih ograničenja kako bi u jednom potezu naznačio ono čega nema i nikada neće biti – stroge definicije znakovlja. Baš kao što naslov i nazivi poglavlja kažu, Paskučijeve slike smisla godinama su odlagane i pomno sortirane dok nije sazrjelo vrijeme da im se skroji drugačiji, očuđujući okvir koji je rasut i propustan. Dojmljive metafore nisu samo stvar Paskučijeve umješnosti nego pamćenja koje nam omogućuje da njegovu poeziju prepoznamo kao nešto svoje, možda strano, no dovoljno blisko da mu otvorimo vrata.

dr. sc. Kristina Posilović

Više o knjizi i autoru možete saznati na sljedećem linku.

Please follow and like us: