16. Vrisak donosi više od 50 programa u art-kvart „Benčić“

Vrisak – festival autora i sajam knjiga i ove godine stavlja Rijeku u središte književnog i kulturnog života Hrvatske i regije! Od 10. do 17. rujna 2023. godine u riječkom kvartu kulture, art-kvartu „Benčić“ organizator festivala, izdavačka kuća V.B.Z., u suradnji sa svojim partnerima iz art-kvarta (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća GKR, Art-kino) donosi više od pedeset programa (promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni likovni, glazbeni i filmski program) u kojemu će sudjelovati gotovo stotinu umjetnika.

Svečano otvorenje 16. Vriska održat će se u nedjelju, 10. rujna. Najprije će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18:30 otvoriti izložba „Godardove kutije“, a onda će se u 19:30 sati u dvorištu art-kvarta „Benčić“ održati svečanost otvorenja i dodjela ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najunosnije književne nagrade u Hrvatskoj čiji je novčani iznos ove godine povećan na 15 000 eura. Program otvorenja završit će koncertom glazbenika Borisa Štoka, a ulaz će biti otvoren za sve.

Jedna je od misija Vriska poticanje i populariziranje čitanja pa smo tako i ove godine pripremili bogat program za najmlađe čitatelje – Vrisak Junior, koji će se održavati u Dječjoj kući, s početkom u 11 sati, a svaki dan održavat će se i cjelodnevne igraonice koje će tematski biti posvećene knjizi i čitanju. No, imamo i jednu veliku novost, osim programa za najmlađe, organizirani su i srednjoškolski i studentski programi – Brusilica za srednjoškolce (program u kojem će se gosti Vriska družiti i razgovarati o književnosti sa srednjoškolcima) te Studenstki Vrisak na kojem će studenti čitati svoja književna djela. Program za srednjoškolce osmislila je i organizirala profesorica Helena De Karina, a natječaj za studente provela književnica Dunja Matić, koja će program i voditi.

Večernji program održavat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, ali ove godine na dvije scene – u atriju će se predstavljati najzanimljivija i najintrigantnija književna izdanja i pisci, a na prvom katu, u Jaslicama MMSU-a održavat će se okrugli stolovi i rasprave

Vrisak se svake godine trudi u svoje programe uvrstiti što više riječkih autora i umjetnika, ali ove se sezone pojavio cijeli niz zapaženih djela i projekata riječkih umjetnika pa je taj dio programa posebno bogat. Većina njih nastupit će u programu Rijeka Calling, ali mnogi će sudjelovati i u ostalim programskim cjelinama pa će nam se tako ove godine na Vrisku predstaviti Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva Simčić, Laura Marchig, Enver Krivac, Sebastian Kukavica, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić…

U sklopu programa „U fokusu“, Vrisak uobičajeno predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Dore Šustić, Milana Majerovića-Stilinovića…
Prošle smo godine uveli novitet, a to je pretpremijerno čitanje iz dugo očekivanih knjiga, pa nam je tako lani čitao Robert Perišić iz svog romana „Brod za Issu“, a ove će nam godine čitati beogradski pisac Srđan Valjarević koji je nakon dva desetljeća napisao nastavak svog kultnog romana – „Komo“.

Vrisak redovito podupire i Kreativna Europa, a u ovom izdanju Vriska u tom će segmentu biti predstavljeni distopijski romani dviju autorica sa sjevera našeg kontinenta.
U četvrtak, 14. rujna, u 19 sati predstavit ćemo potresan roman švedske autorice Ninne Holmqvist, „Ustanova“, a u petak, 15. rujna, u 19 sati, roman „Sjećanje vode“ finske autorice Emmi Itäranta. S autoricama će, o tome kamo nas sve mogu odvesti naše krive odluke, uz prevoditeljice i urednice razgovarati književnica Đurđica Čilić.

Udvoje je uvijek bolje i zato smo u programu „U dvoje u Dnevnom“ odlučili na jednoj promociji odjednom predstaviti dva autora, dva djela, dva opusa, dva književna svijeta. Predstavit ćemo Vam tako u paru splitskog pjesnika s haaškom adresom Damira Šodana i beogradskog pisca Zvonka Karanovića, Riječane Andreu Žic Paskučija i Nikolu Petkovića, Makedonca Vladimira Jankovskog i Vesnu Marić, koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom, svima omiljene Senka Karuzu i Marka Tomaša, majstore pisanja na slengu Vladu Bulića i Dalibora Šimpragu, nagrađivane Martinu Vidaić i Ivanu Šojat te nove knjige poezije Ivane Bodrožić i Maje Marchig. Pridružite se našim književnim parovima svaki dan tijekom trajanja festivala u 21 sat u Book cafeu „Dnevni boravak“ i saznajte što je to što spaja naše autorice i autore, izuzev spisateljskog umijeća.

Ako pišete kratke priče, ali trebaju Vam smjernice ili biste možda htjeli početi pisati svoje priče, ali niste sigurni kako, ne brinite jer Vrisak je u Rijeku pozvao Andrea Blatnika koji će nam u Book cafeu „Dnevni boravak“ predstaviti svoj priručnik kreativnog pisanja. Također, Vrisak Vam nudi dvije odlične izložbe koje će se premijerno otvoriti za vrijeme našeg festivala – na dan otvorenja festivala, kao što je već rečeno, dođite na otvorenje izložbe „Godardove kutije“ autora Stéphana Crasneansckija u Jaslicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a u utorak 12. rujna u 20 sati u velikom izložbenom prostoru MMSU-a pozivamo vas na otvorenje međunarodne skupne izložbe „Mreža motovunskih susreta“.

Kako bismo se što bolje zagrijali za početak festivala, organizirali smo i dvije pretpremijere Vriska. U petak, 8. rujna, u 20 sati održat ćemo Studentski Vrisak u Dnevnom boravku, a tom ćemo prilikom čitati nagrađene studentske priče i pjesme. Nastavljamo sa zagrijavanjem sljedećeg dana, u 19:30, kada ćemo predstaviti drugo izdanje kultnog romana Zorana Ferića „Smrt Djevojčice sa žigicama“, romana koji je nedavno doživio i svoju filmsku adaptaciju. Naravno, naš program Vrisak Cinema ponudit će posjetiteljima festivala ekskluzivnu priliku da prvi pogledaju film „Smrt Djevojčice sa žigicama“ u Art-kinu 9. rujna u 20:30 sati.
Nakon bogatog književnog programa, gosti i organizatori Vriska svaku festivalsku večer pozivaju sve Riječanke i Riječane na after u Book caffe „Dnevni Boravak“. Zabavljat ćemo se, naravno, uz glazbu, pa će tako u ponedjeljak, 11. 9., Damir Šodan izvoditi songove Leonarda Cohena u svom prepjevu., a u subotu, 16. 9., glazbu će nam puštati Frida Šarar!

Vrisak i ove godine predstavlja najkvalitetniju suvremenu književnost, književnost koja propituje i potiče na razmišljanje, književnost koja uveseljava i rastužuje, književnost koja izlazi iz zone komfora.

Vidimo se na 16. Vrisku, ulaz na sve programe slobodan je, a svima koji ne budu u blizini Rijeke, osigurali smo live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.
*
Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia a u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom GKR, Dnevnim boravkom i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.


Medijski pokrovitelji su: HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Jutarnji list, Vijenac, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Booksa, Moja Rijeka i Radio Istra.

Za sve ostale informacije slobodno nam se javite.

Lidija Krvarić
Marketing & PR
M: 091 3110 440
E: lidija.krvaric@magmedia.hr
Više saznajte na vrisak.vbz.hr
Pratite nas na društvenim mrežama:
Instagram
Facebook
YouTube

Please follow and like us: