15. Vrisak donosi više od 40 programa u art-kvart “Benčić”

Vrisak– festival autora i sajam knjiga i ove godine stavlja Rijeku u središte književnog i kulturnog života Hrvatske i regije! Od 11. do 18. rujna 2022. godine u riječkom kvartu kulture, art-kvartu „Benčić“ organizator festivala, izdavačka kuća V.B.Z., donosi preko četrdeset književnih programa: promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program.

Svečano otvorenje 15. Vriska održat će se u nedjelju, 11. rujna u 19 sati u dvorištu art-kvarta „Benčić“, gdje će se dodijeliti ovogodišnja V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman. Na natječaj pristigla su 92 rukopisa, a žiri u sastavu Drago GlamuzinaVanja KulašJagna PogačnikStrahimir Primorac i Mile Stojić  izabrali su pobjednika između pet rukopisa koji su ušli u finale ove prestižne književne nagrade. Nakon svečanog otvorenja i dodjele nagrade, publiku će rasplesati riječki bend Jonathan.

Uz večernje programe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Vrisak je pripremio program za najmlađe čitatelje: Vrisak Junior održava se u Dječjoj kući u art-kvartu „Benčić“ od 12. do 17. rujna u 11 sati, a djeca i mladi upoznat će autorice i autore Milu Elegović, Juricu Pavičića, Sanju Pilić, Marka Pogačara, Melitu Rundek i njihove vrckave, poučne i tople slikovnice, kao i edukativni strip za djecu i mlade preveden s norveškog jezika „Što se to događa s klimom?“ Olea Mathismoena i Jenny Jordhal, koji ovu važnu temu približava djeci na zabavan i svima razumljiv način.

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. O klimatskoj fikciji bavit ćemo se na različitim književnim programima pa tako organiziramo i tribinu, na kojoj će studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci o ovoj temi razgovarati s Pavaom Pavličićem, Deanom Durićem, Markom Kolarom i Davidom Čarapinom.

„Književnost i svijet koji se mijenja“ novi je projekt V.B.Z.-a pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije koji će se fokusirati na dvije važne cjeline: „Književnost piše zeleno“ i „Književnost koja uključuje“.

U posebnom programu „Književnost piše zeleno“ predstavljamo „Snjegolomca“, jednog od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnojideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Prvi put u hrvatskom prijevodu Petre Matić i to u svojoj integralnoj verziji, kultni „Snjegolomac“obuhvaća tri originalna albuma: „Snjegolomac“, „Mjernik“ i „Prelazak“. O stripovima na Vrisku razgovaraju jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, Iva Karabaić i Vladimir Šagadin.

U sklopu programa „Književnost koja uključuje“ na Vrisku razgovaramo o prevođenju književnih djela s hrvatskog na strane jezike sa Susan Curtis, urednicom i osnivačicom londonske izdavačke kuće „Istros Books“, i Ivicom Prtenjačom te predstavljamo grafički roman Moe Romanove. Moa Romanova s prevoditeljicom Željkom Černok predstavit će svoj debitantski strip „Čudakinja“,za koji je dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik.

I ove je godine Vrisak pripremio različite programske cjeline pa tako program „Knjiga ispod čekića“ donosi deset noviteta najčitanijih domaćih autorica i autora, koji će razgovarati o svojim tek objavljenim knjigama te čitati njihove odlomke. O novim naslovima razgovarat ćemo s Ivicom Ivaniševićem, Dunjom Matić, Juricom Pavičićem, Vukom Perišićem, Ivicom Prtenjačom, Vedranom Rudan, Oljom Savičević Ivančević i Fridom Šarar, dok će Robert Perišić predstaviti još neobjavljeni, dugoočekivani roman „Brod za Issu“.

U sklopu programa „U fokusu“, Vrisak predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a ove će godine publika imati prilike saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Marije Andrijašević, Đurđice Čilić, Gordana Nuhanovića, Nenada Rizvanovića, Srđana Valjarevića i Velimira Viskovića, a na Vrisak dolazi i Karl Rühmann, autor hita „Pikule ciglene boje“, koji će predstaviti novitet „Heroj“, švicarski roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji u prijevodu Dalibora Jolera.

Književnost uvijek priča priče, pa tako u programu „Mostarske priče“ razgovaramo sa sjajnim autoricama Magdalenom Blažević i Senkom Marić, u programu „Dnevničke priče“ s nama su regionalne zvijezde Lana Bastašić Almin Kaplan i Marko Pogačar, „Emigrantske priče“ dovode nam izvrsni duo Srđana Gavrilovića i Zorana Žmirića, „Antologijske priče“ svestranog Damira Šodana, a „Šumske priče“ inspirativnog Edu Popovića.

Na programu Vriska predstavit ćemo i roman „Štakori“ inspirativnog riječkog autora Jana Bolića, kao i dva naslova objavljena u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020:  „Sablasti tranzicije“ Ankice Čakardić i „Monádu“ Sane Perić. Također, uz dodjelu V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman, dodijelit će se i nagrada za književnost na društvenim mrežama „Post scriptum“ u režiji Krune Lokotara i Vande Petanjek.

Novi program Vriska, Vrisak Cinema, u Art-kinu predstavlja filmove „Snjegolomac“, postapokaliptični klimatski SF redatelja Bong Joon Hoa iz 2013. godine prema istoimenom stripu s Chrisom Evansom, Song Kang-hoom i Tildom Swinton u glavnim ulogama te ovogodišnji regionalni hit „Ljeto kada sam naučila letjeti“ redatelja Radivoja Andrića.

Nakon bogatog književnog programa, gosti i organizatori Vriska svaku festivalsku večer pozivaju sve Riječanke i Riječane na druženje u Book caffe Dnevni Boravak!

Vrisak i ove godine predstavlja najkvalitetniju suvremenu književnost, književnost koja propituje i potiče na razmišljanje, književnost koja uveseljava i rastužuje, književnost koja izlazi iz zone komfora.

Vidimo se na 15. Vrisku, ulaz na sve programe je slobodan a za sve koji ne budu u blizini Rijeke, osigurali smo live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.
*
Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.


Medijski pokrovitelji su HRT, HINA, Novi list, 24sata, Express, Večernji list, Jutarnji list, Vijenac, Kanal Ri, Radio Rijeka, Radio Korzo, Moderna vremena, Tportal, Booksa, Moja Rijeka, Radio Istra.

Za sve ostale informacije slobodno nam se javite.

Lidija Krvarić

Marketing & PR

M: 091 3110 440

E: lidija.krvaric@magmedia.hr

Više saznajte na vrisak.vbz.hr

Pratite nas na društvenim mrežama:

Instagram

Facebook

YouTube

Image
Please follow and like us: